Workshop+

Workshop Japanse trommels

Verbeter de samenwerking in je team

Het bespelen van Japanse trommels vinden de deelnemers aan deze workshop meestal een bijzondere ervaring, omdat de klanken je diep kunnen raken. Je bespeelt de trommels met je lijf, je hoofd en je hart. De trommels zijn bijzonder van bouw en klank en kunnen zowel heel zacht als heel hard bespeeld worden. De overzichtelijke ritmes worden op de verschillende trommels nauwkeurig gespeeld, zodat er een prachtig samenspel kan ontstaan.

Dat vraagt wel wat van de deelnemers. Het gaat niet zozeer over muzikaliteit dan wel over het bewust zijn van je eigen inzet zoals toewijding (concentratie), fysieke inzet en het kunnen samenwerken. En juist dat maakt deze workshop uitermate geschikt voor organisaties.

De parallel met processen in organisaties is eenvoudig te trekken. Ook daar gaat het immers om vraagstukken rond leiderschap, effectiviteit van medewerkers, innovatiekracht, verantwoordelijkheid nemen en het samenwerken in teams. Je leert tijdens de workshop dus meer dan alleen het bespelen van de Japanse trommel. Een workshop plus!

Wat kan jij leren tijdens de workshop?

Door het samen uitvoeren van eenvoudige slagwerkoefeningen kom je als team tot een spontaan en geconcentreerd spel. Jij krijgt als deelnemer meer inzicht in:

 • Wat gaat er in je om, wat beweegt je en waar raak je door bezield.
 • Welke positieve en negatieve houdingen versnellen of verhinderen een natuurlijk en effectief ontwikkelingsproces van jezelf en het team.
 • Wat leer je van fouten en hoe gebruik je die om (als team) verder te ontwikkelen. Mag je fouten maken van jezelf en hoe gaat je team om met fouten die onvermijdelijk gemaakt worden tijdens het werk. 
 • Je leert te kijken naar situaties en deze te beschrijven zonder daarover direct een oordeel te hebben. Je leert dingen te accepteren zoals die zich voordoen.
 • Je leert te vertrouwen op jezelf, op wat je lijf en geest allemaal (aan)kunnen.

Wat kan de groep leren tijdens de workshop?

Iedere groep, ieder team is anders. Gijsbert observeert de deelnemers en de groep als geheel en dat kan verrassende inzichten opleveren.

 • Hoe proactief zijn deelnemers.
 • Wie zijn de volgers en wie de (informele) leiders en kan dat veranderen tijdens het samenspel.
 • Hoe gaan deelnemers en de groep om met innerlijke weerstanden.
 • Zijn verwachtingen duidelijk naar elkaar. Zijn verwachtingen die de leider heeft duidelijk voor de volgers.
 • Hoe kan de groep of een team komen tot meer creativiteit, verrijking en verdieping.
 • Hoe kan een groep of team harmonie en gelijkgerichtheid leidend laten zijn en niet de verschillen.

Hoe ziet de workshop eruit?

Tijdens de workshop gaat Gijsbert met de deelnemers aan de slag met eenvoudige trommeloefeningen. De oefeningen vinden zowel plaats met de gehele groep als individueel.

Aandachtspunten tijdens oefeningen in de groep

 • Hoe gaat de groep om met een opdracht of een nieuwe oefening?
 • Je bent verantwoordelijk voor het spelen van je eigen ritmes. Wat heb je daarvoor nodig, wat kan je inzetten?
 • Wat is de invloed van de inzet en de manier van trommelen van je medespeler op jou en wat kan je voor die speler betekenen?

Aandachtspunten tijdens individuele oefeningen (op de Okedo Odaiko; grote trommel)

 • Hoe voelt het voor je om zoveel geluid teweeg te brengen?
 • Hoe voelt het om een opdracht te krijgen die zo nieuw is voor je?
 • Wat is jouw muziek, wat kan je spelen?
 • Wat heb jij nodig om je grenzen te verkennen en te verleggen?

Japans trommelen: Toewijding, Eenvoud en Samenspel

Deze drie principes van Japans trommelen legt Gijsbert uit met behulp van eenvoudige trommeloefeningen.

Toewijding

Er bewust bij zijn en keuzes maken.
Je bent je bewust van welk effect het trommelen heeft op jou en op de groep en wat de bedoeling is van het samen trommelen in deze groep. Je laat weg wat overbodig is en wat jou afleidt van het trommelen.

Eenvoud

Goed luisteren naar wat je zelf speelt en naar wat anderen en de groep spelen. Woorden zijn meestal niet nodig.
Je speelt op je eigen niveau; niet hoger of lager. Het samenspel kun je zien als een gesprek, het gaat niet om jou als persoon. Zet je in en neem je voor om overbodige zaken achterwege te laten zoals giechelen, praten, bemoeien. Dan kom je als groep verder.

Samenspel

Kan je zowel leiden als volgen als dat nodig is. Je gaat in dialoog met anderen.
Iedereen is verantwoordelijk voor het gezamenlijk succes. Je kunt je afstemmen op andere deelnemers, je maakt contact en je onderkent de verschillen in tempo. Je luistert en kijkt zonder oordeel.

Gijsbert Zwart als trainer en coach

Gijsbert werkt als trainer en coach vanuit een Zijnsgeoriënteerde methodiek. Zijnsoriëntatie helpt mensen bij het ontwikkelen van hun vermogen om zichzelf op een waardevolle manier te begeleiden. Er zijn voor jezelf, jezelf bijstaan. Rust organiseren voor jezelf, ondanks alles wat er in het heden gebeurt en het verleden gebeurde. Dat is iets wat je kunt leren en trainen.

Als drumdocent geeft Gijsbert coachend les vanuit de visie “Innerlijk Musiceren”. Innerlijk musiceren gaat over wat er in mensen omgaat, wat hen beweegt en bezielt. Hoe krijg je zicht op welke negatieve en positieve houdingen jouw natuurlijk ontwikkelingsproces kunnen beïnvloeden. Tijdens jouw ontwikkelproces als drummer leer je naar jezelf te kijken zonder oordeel; je mag muzikale fouten maken. Door die meer ontspannen houding ben je beter in staat om jezelf te evalueren en dingen te nemen zoals die zich voordoen. En die ervaring neem je mee. Een leerling: “Van Gijsbert heb ik veel meer geleerd dan alleen drummen!” Juist door zijn ruime ervaring als drum- en slagwerkdocent, trainer en Zijnscoach brengt Gijsbert tijdens de workshop het ontwikkelingsproces van de deelnemers en de teams een stap verder!

Ook geïnteresseerd in wat een workshop Japans trommelen voor jouw organisatie kan betekenen?

De workshop kan aangepast worden aan specifieke vraagstukken of patronen waar je aandacht aan wilt besteden. Wil je meer weten of een boeking doen? Neem dan contact op met Patrick Streng van Taikoschool House of Circles via info@houseofcircles.nl

De locatie voor de workshop wordt bepaald in overleg met de organisatie. Zijnscoaching en de drumlessen vinden plaats in Groenekan, nabij Utrecht.