Over

Gijsbert Zwart: opleiding, ervaring en drumlessen

Opleiding

Gijsbert studeerde in 1991 af in klassiek slagwerk aan het Utrechts Conservatorium bij Michael de Roo. Hij volgde marimbalessen bij Keiko Abe, drumlessen bij Gerhard Jeltes, Peter Ypma en Han Bennink en specialiseerde zich in Japans slagwerk onder leiding van KODO drummers Yoshikazu Fujimoto, Katsuji Kondo.

Ervaring als slagwerker

Vanaf 1987 is Gijsbert als slagwerker verbonden aan Circle Percussion waarmee hij ondermeer met het Nederlands Dans Theater werkte aan voorstellingen als “Kaguyahime” en “Falling Angels” (o.a. Japan ‘92, Amerika ‘94, Argentinië, Israël ‘95, Atlanta ‘96).
Januari 2002 nam Gijsbert Zwart afscheid als zakelijk en artistiek leider van Circle Percussion en ging spelen bij Slagerij van Kampen. Hij combineerde het spelen met het geven van drumles in zijn eigen drumschool. In 2014 heeft hij afscheid genomen van de Slagerij van Kampen, om zich volledig aan het lesgeven te kunnen wijden.

Gijsbert heeft ruime ervaring als docent. Hij begeleidde slagwerkleerlingen aan de Hogeschool Utrecht (social work), geeft sinds 1987 lessen Japanse percussie bij Circle Percussion en House of Circles en geeft sinds 2007 drumles in zijn eigen drumschool in Groenekan. 

De manier van lesgeven is geïnspireerd op het boek ‘Innerlijk musiceren’ van Barry Green en Timoty Gallwey. In zijn lessen staat de zoektocht naar een ieders specifieke wijze van studeren centraal; hoe studeert iemand, waarom studeert hij of waarom niet. En wat heeft een leerling nodig om met plezier te oefenen en te spelen.

Theatervoorstellingen waar Gijsbert aan meewerkte

Rashomon; Utrechts Theater Platform, Door rozen heen en Dancer Danger
Circle Percussion, Macbeth en ‘Want als het nacht is, is het donker’
De Paardenkathedraal, De Ridder van la Mancha
Speeltheater Holland, Midzomernachtsdroom
Arda Brokman, Stoere binken lekkere meiden
Danstheater Arena, Zarifa
Tamar Muziektheater, TV registratie: Japanse sprookjes – VPRO