Innerlijk musiceren

Drumles met innerlijk musiceren

Innerlijk spel is het spel dat je speelt tegen slechte concentratie, zenuwen, onzekerheid en zelfveroordeling. De basis is eenvoudig en eeuwen oud en niet per se mystiek of spiritueel. Niet meer oordelen, jezelf programmeren met visuele beelden en het laten gebeuren, dat zijn de drie basistechnieken van het innerlijk spel.

Doel van innerlijk spel

Op een eenvoudige manier innerlijke vaardigheden ontwikkelen. Leren en presteren op een niveau dat dichter bij je mogelijkheden ligt.

Visueel leren: leren zien zonder te oordelen

Je kunt jezelf beter met beelden dan met woorden programmeren. Het is de kunst te leren zien zonder meteen te oordelen, niet meteen iets goed of slecht vinden maar eerst te kijken wat er nu eigenlijk gebeurt.

Niet meer oordelen

‘Niet oordelen’ wil niet zeggen fouten ontkennen maar de gebeurtenissen zien zoals ze zijn en er niets aan toevoegen. Het oordeelproces leidt gewoonlijk tot emotionele reacties. We kunnen dit proces vertragen door in ons hoofd  te beschrijven in plaats van te oordelen.

Aanpak

Om het natuurlijk leerproces te ontdekken moet je het oude proces van doelbewust fouten verbeteren laten schieten. Hierdoor open je de weg voor een natuurlijke ontwikkeling. Vertrouw op je lichaam om zich te ontwikkelen en om te spelen, net zoals je iemand anders zou vertrouwen om een karwei te doen. Binnen afzienbare tijd zal je beter presteren.

Ter illustratie

Bijna iedere tennisspeler kent de ervaring dat hij beter speelde dan ooit nadat hij naar toptennis op de televisie gekeken had. Die goede uitwerking op je eigen spel komt niet door het analyseren van de slagen van topspelers maar door je te concentreren en zonder na te denken gewoon de beelden in je op te nemen. De perfecte slagen zitten al in ons en wachten erop om ontdekt te worden. Het maken van fouten is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling. Terwijl ons spel zich ontwikkelt leert het veel van fouten. Zelfs inzinkingen maken deel uit van dit proces.